donderdag 9 oktober 2014

Hari Seraswati Ceremony



Wanneer je op Bali bent is het leuk om een van de vele ceremonies bij te wonen.

Afgelopen zaterdag was het Seraswati,  waarbij de godin van kennis en kunst, muziek en dichtkunst, wijsheid, schrift en literatuur wordt geëerd. Seraswati betekent letterlijk 'stroomt' wat kennis vertegenwoordigd. Op deze dag daalt volgens het Hindoeïstische geloof de kennis naar de aarde. Godin Seraswati, als bron van alle kennis en bewaker van al het leren, heeft dan een rustdag, waardoor deze dag geen les wordt gegeven niet wordt gelezen of geschreven.

Op deze dag komt op alle scholen een priester langs, om de school en al het leren te zegenen. Alle kinderen, ouders en leerkrachten zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Iedereen neemt ook offers mee om daarmee Seraswati te eren en komt in traditionele Balinese kleding (sarong en kebaya).

Bij aanvang is vooral de priester heel druk met bidden en het rinkelen van een belletje. Vervolgens gaan een aantal leerkrachten met de offers en wierook een ronde lopen in en om de school. Daarna komt iedereen zitten, met je voeten onder je lichaam en begint de ceremonie echt. Er wordt dan ongeveer 5 keer gebeden waarbij je steeds een bloemetje tussen je vingers pakt, door de rook van de wierook haalt en daarna je handen omhoog tegen je voorhoofd plaatst. Na het gebed stop je de bloem achter je oor, in je haar, of voor de mannen tussen je hoedje. Vervolgens komt de priester langs  en sprenkelt heilig water over je hoofd. Daarna krijg je water op je handen wat je drie keer moet drinken. De vierde keer sprenkel je het over je hoofd. En daarna krijg je rijst wat je op je voorhoofd en hals plakt, wat ervan overblijft eet je op.

Op de scholen van Sjaki-tari-us is de priester natuurlijk ook langs geweest. Het was een belevenis om de ceremonie bij te wonen en is ook zeker de moeite waard als je op Bali bent.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten