maandag 17 maart 2014

Avonturen rondom Ubud



Lieve allemaal,
Mijn naam is Susanne Kruitbos. Voor 4 maanden doe ik een afstudeeronderzoek bij Sjaki Tari Us.  Ik studeer SPH en hoop in juni te zijn afgestudeerd.
Afgelopen week heb ik naast mijn onderzoek activiteiten ondernomen. Daarom wil ik er een paar met jullie delen die grappig of echte aanraders zijn. Al mijn activiteiten zijn met als startpunt Ubud.

Mijn eerste tip aan jullie is huur een brommertje en ga erop uit. Ook al ben je niet bekend met de weg iedereen is bereid je te helpen. Je bent veel onafhankelijker van de ander, maar ook van het openbaar vervoer. Zo ben ik van de week een paar keer alleen of met iemand anders erop uit gegaan. Afgelopen woensdag rond een uur of half 5 pakten wij (ik en een vriendin) de brommer en reden een zijstraat van de maintstreet in. In deze straat zit ook een warung genaamd “Schnitzelwarung”. (de straat heet Jalan sriwedari)  Deze straat rijd je voor ongeveer 20 min rechtdoor. Onderweg zie je allerlei mooi plekken waar je “U” tegen zegt. Mooie rijstvelden maar ook stukken “jungle” met fruitbomen en bossen. Op een gegeven moment aan de linkerkant zie je  een afbeelding van een blauwe krakeling. Dit pad is erg hobbelig maar rijd je door en gaat het stijl naar beneden. Wanneer het plat wordt kun je aan de linkerkant je brommer parkeren, vanuit hier zijn meerdere mogelijkheden om te wandelen. Wij hebben een rondje gelopen van 2 uur.




Het is alleen verstandig om meteen na zonsondergang weg te gaan. Het valt meteen dicht en is moeilijk om de weg terug te vinden. Op de rechterfoto is een afbeelding van een mevrouw die allerlei materialen zoekt voor een ceremonie. In die twee uur zijn wij niemand tegengekomen alleen  2 locals.
Wanneer je naar bovenstaand gebied gaat kom je langs een bordje waarop staat “Petulu Gunung 600 meter’. Bij dit bord ga je naar rechts en rijdt de weg helemaal uit. Hier leven en bevinden zich de Kokokan birds (kuntul). Dit zijn speciale vogels die leven met mensen van de Petulu Gunung. Zij maken een nest in de bomen boven huizen van andere mensen. Alle bloesem en dergelijke is wit in de bomen aangezien de vogels hier op poepen. De vogels zijn een symbol of de Banjar Petulu Gunung. Er gaan verschillende verhalen ten ronde, een daarvan is dat de Petulu Gunung een berg van de territoria of King of Sukawati is. De naam was gegeven bij de Cokorda Gunung de zoon van de koning of Sukawati rond 1500. De koning van Sukawatu plaatste een groep mensen van een bepaalde klasse genaamd Soroh Bendeda daar om te leven en Petulu Village op te bouwen.

Ik kwam naar deze plek omdat ik erg van dieren houd, maar ik had echt een soort vogelpark verwacht. Dat is dit niet maar het is een ontzettend leuke straat. Een ticket kun je aan het begin kopen. Dit is 20000 rp en omgerekend iets meer als een euro. Ik was samen met een vriendin en wij discussieerde daarna of het, het geld waard was. Wij vonden dit wel, de straat heeft zoiets puur. Je komt geen toerist tegen alleen maar locale mensen. Iedereen spreekt je aan en wil met je op de foto. Onderweg zijn er niet echt winketjes maar meer brommertjes met eten. Zoals echte maaltijden en fruit, maar ook messen. Deze straat heeft zoiets eigen.






Op de  foto rechts bovenaan zie je alle vogels boven in de boom een nest bouwen. De foto links onderin waarin ik sta afgebeeld is een rijstveld waar de vogels om 18.00 uur in neerstrijken. In dezelfde foto staat een schuurtje afgebeeld. Dit is een warung waar je op een stoeltje kunt zitten en de vogels kunt bekijken. Wij waren er 15.30 uur, dit is aan de vroege kant. De  foto aan de rechterkant is van een woonhuis. Deze foto geeft ook de gastvrijheid van de straat weer. Wij kregen Bali koffie en mochten alles bekijken.


Elke woensdag en zaterdag wordt er een dansvoorstelling gegeven in Ubud. Wanneer je op de mainstreet loopt krijg je er verschillende folders uitgereikt. Er zijn 2 verschillende vormen van dansvoorstellingen. Ik heb gekozen voor de Kecak Fire and Trance Dance. Ik had deze beslissing genomen omdat tijdens deze dansvoorstelling zelf gezongen wordt. Een kaartje kost 75.000 rp (4,5 euro) en wordt vlakbij het Paleis gehouden. Je wordordt hierin begeleidt door mannen met gele hesjes.  (deze gewoon volgenJ) De eerste 10 min moest ik even wennen, er zaten 100 mannen op de grond en geluiden te maken. Ik dacht als dit “een uur aanhoud hoeft  het niet van mij”. Maar net dit gedacht te hebben, kwamen 2 hele mooie vrouwen in het midden staan en gingen dansen. Het zijn vrouwen maar moeten koningen voorstellen. Het verhaal is een fragment uit the Ramayana, het is een hoofdstuk uit het Hindoeïsme. Het is niet alleen het dansen dat het verhaal vertaald maar ook de tekeningen en de kostuums. 

De prins Rama, veroverd de troon van het koningrijk of Ayoodya and zijn vrouw Sita is uit haar Koningrijk gezet door koning Dasarata. Dit is een resultaat van het pesten van de stiefmoeder Rama,s. Het verhaal begint met het arriveren of Rama en Sita bij de broer van Rama in het bos. Het drietal wordt geobserveerd door een demon Rahwana, de koning van Alengka die graag die mooie Sita wil veroveren. Rahwana zet zijn hulpminister om in het bezit van Sita te komen en haar te kidnappen. De magische krachten van de hulpminister helpen daarbij. Ondertussen komen er allerlei goden, bijvoorbeeld van de vogels, apen en dergelijke…. Maar hoe het afloopt mogen jullie zelf ontdekken.
Deze foto is niet heel duidelijk maar ik hoop dat ik jullie ook kan overtuigen om er heen te gaan zonder foto. Het is echt de moeite waard. De telefoons en camera’s van Sanne en mij waren beiden leeg. Op de foto zie je de 100 mannen in een cirkel op de grond zitten in kleermakerszit. Daarna is er nog een vuurspektakel.





Nog een laatste tip van mij als je een dieet hebt of ergens allergisch voor bent. Mijn ouders kwamen op bezoek en mijn moeder is erg allergisch voor gluten. Ook hier op Bali kennen zij dit. Zo heeft mijn moeder een pizza van rijstemeel gegeten bij de Bali Buda.  
Haha en ik ook, ik moet zeggen dat smaakt best na 5 weken lang rijstmaaltijden. Een pizza is hier rond de 60.000 rp dus een stuk duurder dan een rijstmaaltijd, maar echt de moeite waard om een keer te eten.

 Bali Budha  is biologisch dit proef je ook echt.  Bula Budha is gevestigd in een zijstraat van de mainstreet. (straat Jl, Jembawan) Tegenover de yoga radiantly alive. Ook dit laatste is leuk om een keer naar toe te gaan. Er worden allerlei workshops gegeven en je kunt meedoen met verschillende vormen van yoga. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan en was er vrij sceptisch over, maar serieus het is de moeite waard om een keer naar toe te gaan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten