vrijdag 25 april 2014

Desa Penglipuran, een prachtig traditioneel dorp bij Bangli, oost Bali

Desa Penglipuran 
45 kilometer ten noorden van Denpasar en 6 kilometer ten noorden van Bangli ligt het traditionele dorp Penglipuran. Zoals elk traditioneel dorp is het gebouwd op gebruikelijke wijze, dit houd in dat de hoofdstraat altijd van zeezijde (kelob) naar bergzijde (kaja) loopt. Voor maar 10.000 rp. per persoon kunt u verschillende bezienswaardigheden bekijken waaronder de huizen van Balinese mensen. Tijdens het bekijken van het dorp is het leuk om bij de mensen binnen te gaan kijken en er misschien een drankje te nuttigen. De mensen zijn erg vriendelijk en open over hun woonsituatie.

Bovendorp:
Er is een oorsprongstempel te vinden, de Pura Puseh. De tempel is gewijd aan Brahma, de schepper van de wereld, en de vergoddelijkte oervoorouders van de mens.
In het centrum van het dorp staan enkele openbare gebouwen waaronder de dorpstempel (Pura Desa), de vergaderhal (Bale Agung/Banjar) en de hal voor de hanengevechten (Wantilan).

Benedendorp:
Wanneer u de hoofdstaat in zuidelijke richting volgt, komt u in het benedendorp. Voorbij de laatste boerderij ligt in de richting van de zee de Dodentempel (Pura Dalem), de woonplaats van de doodsgodin Durga en het rijk van de aardse krachten. In de buurt ligt de begraaf- en verbrandingsplaats.

In noordelijke richting is er, voorbij de tempel, een bamboe bos te vinden. Dit bamboe bos is verspreid over 75 hectare, en heeft verschillende soorten bamboe.

U kunt zelf een kijkje nemen in het dorp, maar u kunt ook vragen om een rondleiding.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten