donderdag 7 maart 2013


Nyepi

Grote, versierde beelden langs de weg gezien? Dan zou u zomaar een Ogoh Ogoh gezien kunnen hebben. Deze gepersifleerde goden worden gemaakt in de tijd van Nyepi.

Nyepi is een jaarlijks terugkomend feest wat veel bezoekers trekt. Dit jaar valt Nyepi op 12 maart. Maar wat betekend Nyepi eigenlijk?  Nyepi betekend letterlijk stilte, het is dus de dag van de stilte.
Nyepi is het Balinese nieuwjaar, en ze maken gebruik van de Lunar Caka kalender. De nacht van de eerste nieuwe maan tussen maart en april is de avond van Nyepi. Legendes zeggen dat op deze dag, Yama, de Heer van het kwaad zijn poorten opent en alle kwade geesten dan neerdalen op het eiland. Veel voorbereidingen en ceremonies worden ondernomen om de demonische aanwezigheid te bestrijden.

Ogoh Ogoh zijn monsters gemaakt van papier mache en bamboe dat door elk dorp wordt gemaakt. Leden van elke Banjar spenderen weken lang aan het maken van de poppen. Op de avond van Nyepi worden deze monsters geplaatst op gigantische bamboe platformen en worden ze naar de hoofdwegen gedragen door groepen jonge mannen die gekleed zijn in sarongs en T-shirts. Ze beschermen de creaties met enge gezichten want op deze avond gaan de kwade geesten in het lichaam van de Ogoh Ogoh. De Banjar mannen hijsen hun monsters hoog in de lucht en voeren een gevechtsdans uit. De monsters schijnen tot leven te komen als ze tollend langs elkaar komen. Op straat gaan ze drie keer tegen de klok in langs elkaar heen om de geesten te verwarren. Aan het einde van de avond worden de Ogoh Ogoh’s verbrand en het kwaad komt tot rust.
Andere voorbereidingen van Nyepi zijn twee rituelen genaamd Melasti en Tawur Kasanga. Een Melasti proces is een proces waarbij de Balinezen in het wit gekleed gaan. Ze brengen kleine beeldjes genaamd Pratima, van hun tempel naar de zee voor een jaarlijkse zuivering. Tawur Kasanga is een ritueel waarbij dieren geofferd worden. De rituelen worden gehouden op de kruispunten van de dorpjes, waar stapels palmbladeren liggen die bedoeld zijn om de boze geesten genaamd Bhuta’s gunstig te stemmen.
Het laatste ritueel voordat de Ogoh Ogoh festiviteiten beginnen is Pengerupukan waar familieleden op potten en pannen slaan, gongs, metalen drums en vuurwerk afsteken. Ze doen dit  tijdens de optocht met de Ogoh Ogoh’s.

Op de dag van Nyepi wordt heel Bali afgesloten van de normale wereld. Niemand mag elektriciteit gebruiken, koken of rijden in de auto. Niemand mag hun huis verlaten of ze worden door  de politie weer naar huis begeleid. Het vliegveld en de havens zijn gesloten. Een uitzondering zijn de ambulances, die mogen wel op de wegen rijden.  Wanneer het avond wordt mag er geen licht worden gebruikt en geen tv, geen laptop, geen muziek, etc. Doordat Bali tijdens de nacht in totale duisternis gehuld is denken de overvliegende demonen dat Bali een onbewoond eiland is en laten ze het links liggen. Voor een jaar is Bali dan weer gevrijwaard van het kwaad, aldus het geloof. 

Foto's volgen nog!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten