woensdag 22 april 2015

Een geheim strandje

Een geheim strand klinkt altijd goed. De naam brengt met zich mee dat je dit geheime strand, niet meer geheim wilt maken voor jezelf. Maar in plaats daarvan er naar op zoek wilt gaan en aan iedereen wilt vertellen dat jij op een geheim strand bent geweest, waardoor het woord ‘geheime’ uiteindelijk wel weggelaten kan worden. Door middel van deze blog wil ik jullie namelijk ook graag het geheime strand onthullen, maar laten we wel afspreken dat we allemaal het mysterieuze van het ‘geheime’ er nog bij blijven zien.

Ik had in mijn boekje ‘Bali – Stap voor Stap’ het volgende stukje gelezen: “Het mooiste strand hier is Pasir Putih, wat ‘wit zand’ betekent, 6 km ten oosten van Candidasa. Het wordt ingezoomd door een kokospalmbosje en geflankeerd door groene kapen en een steile klif. Er voert een smal weggetje naar toe (600 m), onverhard en steil, maar nog wel te doen met de auto. De rustige ambiance en simpele warung met rieten daken op het strand doen denken aan het Bali van omstreeks 1970”.
Een mooi omschreven stukje met tekst die past bij een boekje over Bali met praktische routes daarin (geflankeerd door groene kapen..). Omdat ik de ambiance niet zo mooi kan verwoorden ook het stukje uit mijn boekje voor jullie erbij. Ik had het strand op het internet proberen op te zoeken en ik kan mij nog herinneren dat ik had gelezen dat je bij dit strand kon komen, door aan de dorpsbewoners van ‘Persai Village’ de weg te vragen. Iets wat het nog weer veel interessanter en uitdagender maakt. Nu had ik op dat moment niet goed op de kaart gekeken, maar het dorpje ‘Persai’ is wel op de kaart te vinden, wat het zoeken naar het strand een stuk gemakkelijker maakt. Ik kon mij daar en tegen alleen nog herinneren dat we langs een haven waren gereden en we plots bij het dorpje Persai Village waren beland, ja toeval bestaat toch nog! Mijn boekje heeft gelijk over de weg er naar toe, al wordt er hier uitgegaan van een auto, maar heel Bali rijdt natuurlijk met de scooter. Met de scooter is het dan ook zeker te doen.



Je komt dus aan bij het dorpje Persai, waarbij ik alsnog ook de tip geef om de bewoners de weg er naar toe te vragen, omdat je twee verschillende kanten op kan (als je voor het dorpje staat, naar rechts). Daarbij is het handig om een klein beetje Bahasa op te zoeken, voor als de bewoners geen Engels kunnen spreken. Maar zo niet blijft de uitdaging en de overwinning wanneer je het gevonden hebt des te groter! De weg er naar toe is zoals het boekje omschrijft: onverhard, ook wel met vele gaten in het wegdek, smal en steil, maar wanneer je na een aantal bochten het hoogste punt bereikt wel een zeer mooi uitzicht. Een uitzicht met een trap naar beneden en op de achtergrond de blauwe zee. Het boekje is er vergeten bij te melden dat je door het kokospalmbosje een toeristische route naar het strand moet lopen. Je kunt jezelf hierbij vasthouden aan de kokospalmbomen en aan de gewone bomen, want daar bestaat het bosje ook uit. Wanneer je deze toeristische route bent doorgelopen, kom je aan bij het mooie witte zand, want hier heeft de naam Pasir Putih zeker gelijk in! Een mooie blauwe zee erbij en inderdaad een aantal kleine warungs.
Geniet vooral lekker op dit rustige strand en huur een snorkelset, waarbij je niet moet vergeten om met de prijs af te dingen! Ik wist niet zeker of dit ook van belang was bij het huren van de snorkelset en wilde alleen weten hoe duur het was om het te huren, waarna ik daarna weg liep en de verhuurder het spel om de prijs al aan het inzetten was met een lagere prijs. Een garantie voor dat het dus altijd lager kan! De onderwaterwereld is heel mooi om te zien, een hoop verschillende visjes met allerlei verschillende soorten maten en vooral mooie kleuren.

Wanneer je daarna het water uitkomt en jezelf weer lekker op je net gekochte sarong (ja, ook op dit rustige strand lopen de dames langs met mooie sarong voor lage prijzen) laat neerploffen, kun je terug nadenken over je tocht naar dit geheime strandje en trots op jezelf zijn dat je dit geheime strand voor jezelf hebt onthult! 

Sekumpul Watervallen en Lovina Dolfijnen Tour



Op zaterdag in het afgelopen weekend zijn we naar de "Sekumpul Waterfalls” geweest. Van horen en zeggen een aantal van de mooiste watervallen bij elkaar in Noord-Bali. Wij zijn vanuit Lovina vertrokken en je rijdt praktisch een uur langs de kust en neemt vervolgens een afslag rechts richting de bergen. Wij raden aan om je navigatie te gebruiken indien mogelijk. Desondanks gaf onze navigatie een route over smalle wegen aan door de bergen, echter wel een rit die we niet hadden verwacht.. Kronkelende wegen en kleine paden langs de rijstvelden waarbij wij ons afvroegen of we ooit de weg nog zouden vinden naar Sekumpul, echter dit mocht de pret niet drukken. 

Na een anderhalfuur durende tocht zijn we uiteindelijk aangekomen bij Sekumpul. Op de parkeerplaats zit een kleine warung waar we heerlijke Nasi Campur hebben gehaald om vervolgens op te eten bij de watervallen. Na een kwartier lopen kom je aan bij de eerste post, hier wordt gevraagd om je ticket. Deze man waarschuwde ons voor de gretige gidsen die ons zouden willen rondleiden door het gebied en ondertussen hun kansen zullen pakken om van alles te verkopen. Indien we links zouden aanhouden bij elke afslag die we kregen, zouden we op ons eigen tempo zonder gids ook bij de waterval terecht komen, hartstikke goed!

Zo gezegd zo gedaan, lopen we naar beneden en we realiseerde ons dat we erg blij waren met onze wandelschoenen! Na een aantal treden kom je al vrij snel op een plek waar je een paar watervallen schitterend kunt bekijken. 




Eenmaal beneden aangekomen kun je een brug nemen over het water en naar links afslaan, voor deze kant heb je met het eerder gekochte ticket toegang. Een kronkelend pad leidt naar de op dit moment grote waterval! Wat een geweldige beleving aan de onderkant van zo’n mooi natuurlijk verschijnsel! 





Zondag ochtend ging de wekker om kwart voor zes omdat we een dolfijnen tour hadden geboekt in Lovina. Om iets over half zeven zijn we vanuit de haven van Lovina de zee op gegaan om dolfijnen te “spotten”. Dit schijnt ’s Ochtends het best te kunnen aangezien de dolfijnen op een vaste plek, voor de kust van Lovina zich tussen 07.00 uur en 8.00 uur laten zien. Het opkomen van de zon is al een bijzonder mooie ervaring vanaf het water met uitzicht op de bergen. Verwacht alleen niet dat je de enige bent op het water die komt voor de speelse, intelligente, en bijzondere beesten! 




Inmiddels aangekomen bij de plek, zien we in de verte de eerste school dolfijnen bovenkomen, gaaf zeg! We hebben erg geluk met onze stuurman en gids, die rustig afwachten waardoor we vaker slechts enkele meters verwijderd zijn van de dolfijnen. Het is een unieke en mooie ervaring, onze stuurman is ook erg blij met het feit dat we de dolfijnen zo vaak zien, hij applaudiseerde vanuit zijn enthousiasme. Zelfs op het moment dat we even van de groep boten wegvaren naar een rustiger plekje kwam er een groep dolfijnen naast onze boot boven en sprong er eentje rakelings langs de rechter drijver aan de voorkant! Wauw, zelfs onze gids was ervan onder de indruk.  





Na anderhalf uur op het water gezeten te hebben varen we terug naar de haven en om half negen meren we aan. De prijs voor de het dolfijnen spotten ligt gemiddeld op Rp100.000 per persoon. 

maandag 6 april 2015

Gili's/ Gili Trawangan

Het afgelopen weekend zijn we naar Gili Trawangan geweest, het grootste eiland van de drie die vlakbij Lombok liggen. Onze “snelle” boot vertrok om half tien s’ morgens vanuit Padang Bay en rond 13.00 uur kwamen we aan op het paradijselijke Gili Trawangan. Eenmaal aangemeerd en bepakt met onze spullen zijn we opzoek gegaan naar een restaurant om lekker te lunchen. Na ongeveer 200 meter op de main strip te hebben gelopen zijn we beland bij een leuke warung waar we lekker hebben gegeten (de naam vergeten, sorry). Met een goede lunch achter de kiezen zijn we vrolijk op zoek gegaan naar ons verblijf; Andi’s Homestay. 

 


Na een flinke wandeling en een paar straatjes dubbel te hebben gelopen hadden we het gevonden. Echter bij aankomst kwamen we voor de volgende verassing te staan, onze familie kamer was reeds bezet. De medewerker ter plekke sprak gebrekkig engels en heeft zijn baas verschillende malen gebeld. Na de langdurige onderhandelingen met de ondernemer, die gelukkig wel een woordje Engels sprak hadden we de strijdbijl begraven. We werden in een andere kamer geplaatst en kregen korting op de kosten voor ons verblijf. 

s’ Avonds zijn we beland bij Rudys Bar om lekker te eten. Het eten was prima maar we kregen wel kleine porties. Later op de avond hebben we verschillende barretjes en strandtenten uitgeprobeerd, het nachtleven op Trawangan is uitgebreid, van Dj-s tot Live-muziek, van Dance/Techno tot Reggea, naar mijn mening erg leuk. 

De volgende ochtend zijn we een Snorkel tour gaan doen met een glass-bottom-boat, rondom de drie eilanden; Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. De eerste stop was bij het zwarte koraal aan de Noordkust van Trawangan. Het water is adembenemend helder, je hebt zonder overdrijven ongeveer 30 meter zicht onder water in de zee! Op deze plek werden we omsingeld door mooie tropische vissen en hiernaast zagen we het zwarte koraal op de bodem. 



Inmiddels aangekomen bij de tweede spot op Meno werd ons verteld dat we de komende 35 minuten onder water schildpadden zouden zien. Niks was minder waar, wat een belevenis, onder water zwemmen met schildpadden! We waren echter met een grote groep (zo’n 30 man), hierdoor soms wat rommelig en druk in het water. 

Om half twee s’ middags kregen we gelegenheid om te lunchen op Gili Air. Het eerste restaurant waar we aangemeerd waren zat erg vol en wij kozen ervoor om lokaal te eten bij een kleine warung. Na heerlijk gegeten te hebben zat een local wild te gebaren en geluiden te maken (Pssst, Pssst, Psssst!!) het was geen verkoper, slechts een man die ons erop wilde attenderen dat er een twee meter grote varaan achter ons in de tuin bevond die even een grote boodschap aan het doen was. 



De laatste spot was de fishgarden ten Zuiden van Gili Meno. Ook hier was de zee kraakhelder en waren veel tropische vissen te bewonderen. Om half 4 s’ middags zijn we weer aangemeerd op Gili Trawangan. het was een erg leuke ervaring. s’ Avonds zijn we gaan eten bij de lokale eetmarkt, echt een aanrader! Wat eten betreft, het stikt hier van de leuke restaurants en eet gelegenheden. Ook was er een maansverduistering aan de gang en zijn we een kijkje gaan nemen bij de Full Moon party in het zuiden. Het was een gezellige avond met vuurwerk, muziek en aan het einde een spectaculaire vuurshow.  




De volgende ochtend zijn we nog even naar winkels gaan kijken en om 12.30 uur vertrok onze boot terug naar Bali. Het was een heerlijk weekend, de Gili's zou ik iedereen willen aanraden die overdag opzoek is naar enerzijds rust en prachtige paradijselijke eilanden. Anderzijds is het erg levendig in de avonden op Gili Trawangan, en barst het van de gezellige cafe's, restaurants en strandtenten! Sampai Jumpa!!


dinsdag 24 maart 2015

Bezoek aan de watertempel van Bali, Pura Tanah Lot

Op Bali kun je aan de westkust de prachtige watertempel Pura Tanah Lot bezichtigen. Deze tempel bevind zich midden in de zee, op een rots en is omringd door prachtige stranden waar je tijdens een bezoekje aan deze tempel overheen kunt lopen. Bij laag water is de tempel te bereiken (wel met enigszins wat natteOp Bali kun je aan de westkust de prachtige watertempel Pura Tanah Lot bezichtigen. Deze tempel bevind zich midden in de zee, op een rots en is omringd door prachtige stranden waar je tijdens een bezoekje aan deze tempel overheen kunt lopen. Bij laag water is de tempel te bereiken (wel met enigszins wat natte voeten!) De toegang is wel beperkt voor toeristen. Je kunt niet verder dan de eerste vijf meter van dit mini eilandje waarop de tempel zich bevind. Maar op dit toegankelijke deel ligt een grot met een magische bron waar je water uit kunt drinken. Ondanks dat de tempel in de zee ligt, geeft deze bron zoet water. Als je het leuk vindt kun je deze bron proeven en door een van de bijbehorende Tanah  Lot medewerkers die in traditionele Balinese kleding gekleed zijn gezegend worden.




Tanah Lot is een van de trekpleisters van Bali en wordt druk bezocht. Zeker tijdens zonsondergang, want in de buurt van deze tempel kun je de mooiste zonsondergang aanschouwen.
Ben je een avond vrij en ben je benieuwd naar deze tempel is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen! voeten!) De toegang is wel beperkt voor toeristen. Je kunt niet verder dan de eerste vijf meter van dit mini eilandje waarop de tempel zich bevind. Maar op dit toegankelijke deel ligt een grot met een magische bron waar je water uit kunt drinken. Ondanks dat de tempel in de zee ligt, geeft deze bron zoet water. Als je het leuk vindt kun je deze bron proeven en door een van de bijbehorende Tanah  Lot medewerkers die in traditionele Balinese kleding gekleed zijn gezegend worden.
Tanah Lot is een van de trekpleisters van Bali en wordt druk bezocht. Zeker tijdens zonsondergang, want in de buurt van deze tempel kun je de mooiste zonsondergang aanschouwen.

Ben je een avond vrij en ben je benieuwd naar deze tempel is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen!




woensdag 28 januari 2015

De jungle van Noord-Sumatra


 Voor iedereen die van natuur en avontuur houdt is Noord-Sumatra een echte aanrader. Naast grote steden als Medan, vindt je er prachtige natuur, waar je veel dieren in het wild kunt bewonderen. Wanneer je vliegt op Medan (ongeveer 4 uur vliegen vanaf Bali) zijn de plaatsen Tangkahan en Bukit Lanwang goed te bereiken met de auto, al is de weg op grote delen nog onverhard. Tangkahan is een klein dorpje aan de rand van het Gunung Leuser National Park en staat bekend om de mogelijkheid om olifanten te wassen en een rondje door de jungle te rijden op de rug van de olifanten. Daarnaast waan je je tijdens je verblijf midden in de jungle met aapjes die zeer dicht bij de homestays komen en soms zelfs op je veranda of dak zitten.





Maar om het echte jungle gevoel te ervaren moet je naar het dorpje Bukit Lawang.  Dit dorp bevind zich eveneens aan de rand van het Gunung Leuser National Park aan de Bohorok rivier. Het dorp heeft veel restaurantjes en homestays en er zijn veel verblijven die trektochten door de jungle aanbieden. Dit zijn zowel dagtrips als trekkingen van meerdere dagen, waarbij je ook midden in de jungle slaapt. Tijdens deze trips is de kans groot om verschillende soorten apen te bewonderen en natuurlijk Orang Utans. Bovendien wordt je tijdens de trip flink uitgedaagd, omdat de paden alles behalve makkelijk begaanbaar zijn, zeker wanneer het heeft geregend. Dus je moet niet bang zijn om vies te worden en flink wat te klimmen. Voor de avonturiers onder ons is een bezoek aan Noord-Sumatra meer dan de moeite waard!